Laadpalen


Een laadpaal zorgt voor het snel en veilig opladen van een elektrische wagen. Laadpalen vallen onder het zogenaamde mode 3 laden van elektrische wagens. Dit houdt in dat de laadpaal en de wagen onderling communiceren en het laden gecontroleerd kan gebeuren.

Laadpalen

Veilig opladen

In tegenstelling tot een gewoon stopcontact blijft de laadkabel spanningsloos totdat deze in de laadpoort van het voertuig wordt gestoken. Op het moment dat de laadkabel wordt verbonden met de wagen wordt de kabel fysiek vergrendeld en bepaalt de software welke laadsnelheden mogelijk zijn. Pas daarna activeert de laadpaal interne relais waardoor er spanning op de laadkabel komt en het laden van start kan gaan op een veilige manier.

De contactpinnen en kabels van de laadkabel zijn dikker en daardoor voorzien op hogere vermogens. Dit voorkomt oververhitting van de contacten en kabels en zorgt voor een beveiligde elektriciteitsuitwisseling.

Onze laadpaal

Laadpaal

De laadpaal van Eigen Stroom is van hoge kwaliteit, weersbestendig en wordt geleverd met een vaste en sterke laadkabel van 5 of 7 meter die om de behuizing gewonden kan worden. Onze paal is beschikbaar voor zowel monofasige als meerfasige aansluitingen. De monofasige versie heeft een vermogen van 7.4 kW (32 A bij een 230V of 3x230V aansluiting) en de meerfasige versie heeft een vermogen van 22.1 kW (32 A bij een 3x400V+N aansluiting).

De laadpaal implementeert het Open Charge Point Protocol (OCPP), een open-source standaard voor het aansturen van laadpalen. Daarnaast is de paal altijd voorzien van een RFID-kaartlezer en kan deze optioneel uitgerust worden met een draadloze Wi-Fi en bluetooth connectie wanneer geen internet via vaste kabel beschikbaar is.

Met de RFID-kaartlezer zijn we in staat de laadpaal te beveiligen tegen ongeautoriseerd laden op je vrij toegankelijke oprit of bedrijfsterrein. Indien gewenst kan de laadpaal ook vrij laden toestaan, zodat er onmiddellijk met laden wordt begonnen nadat een wagen is aangekoppeld.

Duurzaam, slim ontworpen en volledig aanpasbaar naar jouw wensen. Met de laadpaal van Eigen Stroom ben je klaar voor de toekomst.

Eigenschappen

RFID

RFID-kaartlezer

De standaard RFID-kaartlezer (Radio Frequency Identification) staat een gebruiker toe zich te identificeren aan de laadpaal. Om het laden te starten dient een geregistreerde RFID-badge tegen de laadpaal gehouden te worden, waarna het opladen van een elektrisch voertuig pas kan starten. De laadpaal is zo beschermd tegen ongewenst laden.

Staat de laadpaal voldoende beschermd (binnen een gebouw of op een afgesloten oprit) en hebben onbevoegden geen toegang, dan kan vrij laden toegestaan worden. Hierbij begint het laden meteen na het aankoppelen van een wagen.

Load balancing

Load balancing

Wanneer er binnen uw woning of pand verschillende toestellen met hoge vermogens gelijktijdig ingeschakeld worden, bestaat de kans dat de automatische zekeringen in werking treden. Dit resulteert in het volledig uitvallen van de elektriciteit.

Uw elektrische auto opladen vergt veel van uw meterkast en kan op deze manier voor overlast zorgen. Om dit te voorkomen kunnen de laadpaal en uw andere zware verbruikers worden voorzien van ons load balancing systeem. De software detecteert deze situatie tijdig en vertraagt of stopt het laadproces zodat uw energievoorziening gegarandeerd blijft.

Dankzij load balancing dient de elektriciteitsaansluiting niet onnodig verzwaard of aangepast te worden en wordt de aanwezige aansluitcapaciteit zo volledig mogelijk benut.

Slimme sturing

Slimme sturing

Niet elke dag is hetzelfde; de ene keer moet u onverwachts weg naar een afspraak, de andere keer heeft u de auto een paar dagen niet nodig. Om uw energieverbruik hiervoor te optimaliseren kan de laadpaal van Eigen Stroom gekoppeld worden aan onze Slimme sturing. Hiermee voorzien we meerdere laadprogramma’s die het gedrag van de laadpaal aanpassen op uw dynamische situatie, een unicum op de markt.

Met onze Slimme sturing bieden wij een abonnement aan met laadprogramma’s in de volgende basismodi:

  • Continu laden met een vastgestelde minimale laadsnelheid.
  • Laden voor maximale zelfconsumptie van uw eigen opgewekte stroom (enkel injectiestroom).
  • Laden met de maximale laadsnelheid, rekening houdend met het actuele capaciteitstarief van de lopende maand.
  • Laden met de maximale laadsnelheid, rekening houdend met het maximale aansluitvermogen van het pand of de woning.
  • Prijs-gestuurd laden met dynamische energietarieven.
  • Dumpen van de lading van uw thuisbatterij naar de batterij van uw wagen bij naderend vertrek.

Dankzij de abonnementsformule worden deze laadprogramma’s voortdurend verbeterd en uitgebreid met nieuwe functionaliteiten; de wereld staat immers niet stil.

Facturatie

MID-metering en facturatie

Een elektrische wagen verbruikt veel energie en het nauwkeurig bijhouden van het verbruik van de laadpaal kan zeer interessant zijn. Indien u uw verbruik zakelijk verrekent of accuraat inzicht wil hebben in uw gebruik van de laadpaal, installeren wij een MID-gecertificeerde energiemeter. De MID-meter, Measuring Instrument Directe, is vereist voor de rechtsgeldige facturatie van uw verbruik naar derden.

Bent u zelfstandig of moet u laadkosten kunnen aantonen en wenst u daarvan op regelmatige basis een afrekening of factuur te ontvangen? Dat kan met onze facturatiedienst. Naar wens kan maandelijks, jaarlijks of elk kwartaal een afrekening opgemaakt worden met een overzicht van laadsessies als pdf-document.

Samen jouw project aanpakken?

Let's go!